Mikolaj zdôraznil progres športu na školách

05.11.2009 Prešov

Hodnotenie súčasného stavu školského športu a návrhy na ďalšie riešenia boli predmetom Národnej konferencie o školskom športe 2009, ktorá sa vo štvrtok začala na Štrbskom Plese.
Nad akciou prevzal záštitu podpredseda vlády a rezortný minister Ján Mikolaj, ktorý zdôraznil progres športu na základných a stredných školách i na univerzitách.
Podľa Mikolaja je súčasný systém dobrý. \"Ale ešte viac sa potrebujeme zamerať na to, aby sme vychytávali najlepšie talenty, ktoré by potom v rámci stredných škôl nastúpili do novozriadených centier olympijskej prípravy. Tu by sme sa týchto žiakov snažili zvýšenou starostlivosťou, či už trénerov, metodikov, pedagógov alebo zdravotnou starostlivosťou pripraviť pre potreby reprezentácie. Slovenský olympijský výbor by potom pripravil podmienky pre top tímy, \" povedal pre TASR Mikolaj.
Minister konštatoval, že Centrá olympijskej prípravy sa zriadili najmä pri športových školách: \"Niektoré centrá majú len dočasné pôsobenie na dva roky. Musí už ísť o vynikajúcich športovcov, ktorí sú v strednom veku a je pre nich kritický. Centrá fungujú tri mesiace a v súčasnosti stále nastavujeme ich systémy existencie, najmä z hľadiska finančného a športového. \"
Konferencia pokračovala referátmi a diskusiami o problematike olympijskej prípravy na školách, telesnej a športovej výchovy na základných, stredných a vysokých školách. Vo večerných hodinách bolo na programe ocenenie úspešných trénerov a medailistov z medzinárodných súťaží v univerzitnom športe za rok 2009. Konferencia bude pokračovať v piatok na tému Centrá olympijskej prípravy a športovo talentová mláde
 

Vyberte región